Dobrodošli na moj blog

Ovaj blog je namenjen svima koji žele da se opuste, zabave, nasmeju... a možda i nešto nauče.

24. 1. 2011.

Omiljeni francuski recepti - Šampinjoni u konjaku

Ovo jelo potiče iz centralnog dela zapadne Francuske, iz pokrajine Poatu-Šarant, koja obuhvata pet departnama: Vijen, De Sevr, Vandeja, Primorski Šarant i Šarant, koji obuhvata Angumoa, zemlju kojom su vladali Fransoa I i njegova sestra Margareta od Valoa, najistaknutiji vladari renesansne Francuske.

Šampinjoni u konjaku


Potrebni sastojci
(za šest odoba)

- 1kg šampinjona
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- 2 limuna
- 1 veza začina (peršun, lovor i majčina dušica)
- 3 paradajza
- kečap
- 1 dl konjaka
- 2 dl soka od paradajza
- so
- zeleni biber

Šampinjone očistiti i oprati. Manje ostaviti cele, a veće iseći na polovine ili četvrtine.

Paradajz oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kockice.

U posudu sa zagrejanim maslinovim uljem dodati paradajz i vezu začina, pa propržiti oko pet minuta. Zatim, dodati šampinjone i limunov sok, biber i so. Zaliti sokom od paradajza, pokriti i dinstati oko 20 minuta. Pred kraj, dodati kečap i konjak i malo maslinovog ulja.

Ovo jelo se servira hladno, tako da mora da ostane nekoliko sati u frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар