Dobrodošli na moj blog

Ovaj blog je namenjen svima koji žele da se opuste, zabave, nasmeju... a možda i nešto nauče.

24. 1. 2011.

Omiljeni francuski recepti - Tart od luka

Tart od luka
(Tarte à l´oignon)

Potrebni sastojci
(za šest osoba)

- Za testo:
- 400 gr brašna
- 200 gr putera
- 1 jaje
- malo soli
- malo vode

- Za nadev:
- 2 kg većih glavica crnog luka
- dve kašike ulja
- 200 gr punomasnog belog sira
- 1 dl neutralne pavlake
- 2 jajeta
- so i biber
Puter mora biti hladan, tj. izvađen iz frižidera neposredno pred mešenje, i treba ga iseći na što tanje listiće. Brašno prosejati, dodati puter i malo soli, zatim što brže hladnim i suvim rukama izjednačiti sastojke, a onda dodati jaje i zamesiti glatko testo. Ako je masa previše suva, dodati malo hladne vode. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga pergament papirom ili folijom i staviti u frižider da odstoji najmanje dva sata.
Dok se testo hladi u frižideru, oljuštiti luk, oprati i iseći na listiće. U posudu sa uljem staviti isečen luk i dinstati ga na laganoj vatri dok potpuno ne omekša i dobije žutu boju, kao i slatkast ukus (za to mu treba otprilike dva sata dinstanja). U posudu sa zaobljenim dnom razbiti jaja, sipati neutralnu pavlaku, malo soli i bibera i dobro umutiti žicom. Posle dodati izdinstan luk i sir i sve to lagano izmešati.
U kalup za tart staviti testo, koje je oklagijom  rastanjeno i na više mesta izbušeno viljuškom. Zatim u kalup dodati nadev sa lukom i sirom i peći u rerni na temperaturi od 180 stepeni 35-40 minuta. Tart se servira topao. 

Нема коментара:

Постави коментар