Ovo jelo potiče iz centralnog dela zapadne Francuske, iz pokrajine Poatu-Šarant, koja obuhvata pet departnama: Vijen, De Sevr, Vandeja, Primorski Šarant i Šarant, koji obuhvata Angumoa, zemlju kojom su vladali Fransoa I i njegova sestra Margareta od Valoa, najistaknutiji vladari renesansne Francuske.
Šampinjoni u konjaku
Potrebni sastojci
(za šest odoba)
- 1kg šampinjona
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- 2 limuna
- 1 veza začina (peršun, lovor i majčina dušica)
- 3 paradajza
- kečap
- 1 dl konjaka
- 2 dl soka od paradajza
- so
- zeleni biber
Šampinjone očistiti i oprati. Manje ostaviti cele, a veće iseći na polovine ili četvrtine.
Paradajz oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kockice.
U posudu sa zagrejanim maslinovim uljem dodati paradajz i vezu začina, pa propržiti oko pet minuta. Zatim, dodati šampinjone i limunov sok, biber i so. Zaliti sokom od paradajza, pokriti i dinstati oko 20 minuta. Pred kraj, dodati kečap i konjak i malo maslinovog ulja.
Ovo jelo se servira hladno, tako da mora da ostane nekoliko sati u frižideru.
Нема коментара:
Постави коментар