Sufle od jabuka
(Soufflé aux pommes)
Potrebni sastojci
(za šest osoba)
- 250 gr gusto ukuvane kaše od jabuka
- 100 gr šećera
- 5 belanaca
- puter
- sok od jednog limuna
Belanca ostaviti da odstoje u frižideru preko noći. Posudu za sufle namazati puterom, tako da četkica ide od dna prema vrhu posude, a obavezno obrisati vrh posude. Zatim, po posudi posuti šečer, toliko da prekrije zidove.
Ostatak šećera izmešati s jabukama, koje treba prethodno očistiti i iseći na kockice, dodati limun i kuvati, dok masa ne postane ujednačena i dok sva voda ne ispari. Tada je ostaviti sa strane da se ohladi.
Jedan sat pre serviranja, dobro ulupati belanca i zatim umešati laganim pokretima kašu od jabuka, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Napuniti masom tri četvrtine posude posude za pečenje suflea i staviti je u rernu.
Rerna mora da bude zagrejana na 200 stepeni, inače sufle neće rasti. Posle pet minuta, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još 15 minuta. Ako niste sigurni da je sufle pečen, ostaviti ga još pet minuta i nikako ga ne smete probosti.
Sufle se servira u posudi u kojoj se pekao i to iz rerne direktno na sto, jer, kako se hladi, tako pada.
Pre serviranja posuti ga šećerom u prahu.
WAUUUUUUUUUU,MAJSTORE,SUTRA PRAVIM
ОдговориИзбришиNadam se da ti je uspeo!
ОдговориИзбришиPozdrav!